BELEDİYE HABERLERİ

BARIŞ VE DOSTLUĞUN SİMGESİ TÜRK-MACAR DOSTLUK ANITI AÇILDI

BARIŞ VE DOSTLUĞUN SİMGESİ TÜRK-MACAR DOSTLUK ANITI AÇILDI

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından bir süre önce hayata geçirilen Ganita-Faroz Sahil Düzenleme Projesi kapsamında yapılan “Türk Macar Dostluk Anıtı” açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Türkiye ve Macaristan arasındaki barış ve dostluğun simgesi olarak Ganita’da hayata geçirdiğimiz Türk-Macar Dostluk Anıtı’nın açılışını yapmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.  

Trabzon’da 1995 yılında yapılan Türk-Macar Dostluk Parkı’na, Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni bir anıt daha kazandırıldı. Ganita projesini şehrin hizmetine sunan Büyükşehir Belediyesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın anıtının bulunduğu parka, “Türk Macar Dostluk Anıtı” inşa etti. Trabzon Büyükşehir Belediye Bakanı Murat Zorluoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılış törenine, Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, Macaristan Trabzon Fahri Konsolosu Umut Durbakayım, Trabzon Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Hasan Karal ile gaziler ve vatandaşlar katıldı.

ZORLUOĞLU DAVETLİLERİ SELAMLADI
Türkiye Cumhuriyeti ve Macaristan İstiklal Marşlarının okunmasıyla başlayan açılış, ardından halk oyunları gösterisi ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kanuni Mehteran Takımının mini konseri ile devam etti. Açılışa katılan davetlileri selamlayan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Binlerce yıllık tarihe sahip, birçok medeniyete ve farklı kültüre ev sahipliği yapmış kadim şehir Trabzon'umuzda, Türk Macar Dostluk Parkı ve Dostluk Anıtı'nın açılışına hepiniz hoş geldiniz sefalar getirdiniz” dedi.

KILICINDA HAMSİ MOTİFLERİ VARDI
Bütün dünyada ‘Muhteşem Süleyman’ olarak bilinen Osmanlı İmparatorluğu'nun en kudretli padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman vesilesiyle bir araya gelindiğini belirten Başkan Zorluoğlu, “Kanuni Sultan Süleyman, Trabzon’da doğdu. O bakımdan biz Trabzon'u Fatih'in fethettiği, Yavuz'un yönettiği ve Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu şehir olarak tarif ederiz. Trabzon'da 24 yıl valilik yapmış Yavuz Sultan Selim'in evladı olan Kanuni Süleyman, 1494 tarihinde Trabzon’da doğdu ve ilk gençlik yıllarına kadar da burada yaşadı. Babasının vefatından sonra da tahta çıktı ve muhteşem Süleyman unvanıyla anılan bir padişah olarak tarihe geçti. İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı’nı gezerken Müze Müdürü Kanuni Sultan Süleyman'ın orijinal kılıcını bana gösterdi. Kılıcının kabzasında hamsi motifleri vardı. Buradan da Kanuni Sultan Süleyman'ın Trabzon’a olan ilgisini ve sevgisini çok net bir şekilde görmüş oluyoruz” diye konuştu.

25. SENEYİ KUTLUYORUZ
Türk-Macar ilişkilerinin yüzyıllar öncesine dayandığını da dile getiren Başkan Zorluoğlu, “1994 yılında Macaristan'la birlikte ortak değerimiz olan Kanuni Sultan Süleyman için önce Macaristan Zigetvar’da bir Kanuni Sultan Süleyman Anıtı ve bir dostluk parkı açıldı. Sonra Trabzon'da bir Kanuni Sultan Süleyman Anıtı oluşturuldu. Ve akabinde Büyükşehir Belediyemizle o zamanki ismi Trabzon Belediyesi ile Zigetvar Belediyesi arasında kardeş şehir ilişkileri başladı, 1998’de de resmiyet kazandı. Dolayısıyla biz bu sene Trabzon Belediyesi ve Zigetvar kardeş şehir ilişkileri anlamında 25. seneyi kutluyoruz. Bugün 25 yıl anısına burada daha önce yapılan anıta bir Türk-Macar Dostluk Anıtı ilave ederek açılışını gerçekleştiriyoruz. Ganita’da böyle bir Türk Macar dostluğu Anıtı ve Parkı oluşturmaktan da çok büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu manada değerli Büyükelçimize ve onun şahsında Macaristan yetkililerine de bize katkılardan dolayı çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

İLİŞKİLERİMİZE OLUMLU KATKI YAPACAK
Türkiye-Macaristan ilişkilerinin çok üst düzeyde olduğunu da vurgulayan Başkan Zorluoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız ve Macaristan Cumhurbaşkanı bu manada üst düzey ilişkilerini devam ettiriyorlar. Bakanlıklar arasında da çok iyi bir diyalog ve iş birliği var. Bu manada şehirlerimiz arasında da var olan diyaloğu daha da güçlendirmemiz gerekmektedir. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Türk-Macar Dostluk Anıtı ve bu güzel Parkın her iki ülke ve her iki Şehir arasındaki olumlu ilişkilere katkı yapacağına yürekten inanıyorum” dedi.

DURBAKAYIM: DOSTLUKTAN ÖTE KARDEŞİZ
Macaristan Trabzon Fahri Konsolosu Umut Durbakayım, “Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Murat Zorluoğlu’nun vizyon projeleri arasında yer alan ve geçtiğimiz aylarda hizmete açılan, Trabzon’un marka değerini yükseltecek olan Ganita-Faroz sahil düzenleme projesinin Trabzonlu hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye ve Macaristan tarih ve kültürel alanda birçok ortak değere sahip, dostluk ilişkileri kuvvetli olan iki ülkedir. Hatta bu ilişkiler dostluktan öte kardeşlik seviyesinde olup, her geçen gün daha da güçlenmektedir” diye konuştu.

MUMCU’DAN ZORLUOĞLU’NA TEŞEKKÜR
AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu ise Türk-Macar dostluğunun çok eskilere dayandığını vurgulayarak, “Öncelikle şehrimizin en müstesna parkında Türk-Macar Dostluk Anıtı açılmış olması nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Dostluğumuzun ve kardeşliğimizin ebediyete kadar devam etmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

MATİS: BÖYLE DOSTLARIMIZ OLDUĞU İÇİN MUTLUYUZ
Törende son olarak söz alan Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis ise, Macaristan ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin çok iyi olduğunu belirterek, “Bugün burada tekrar bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum, hatta duygulandım. Geçen sene buraya resmi ziyaret gerçekleştirdim. 2 hafta önce de ailemle beraber Trabzon’u gezdik. Bugün gerçekten duygulandım. Umarım bundan sonraki zamanlarda daha fazla iş birliğimiz olur. Bugün çok özel, mutlu edici bir gün. Bizi mutlu ettiniz, böyle dostlarımız olduğundan dolayı bizi mutlu ettiniz” dedi.

AÇILIŞ KURDELESİ KESİLDi
Açıklamaların ardından Büyükşehir Belediye Bakanı Murat Zorluoğlu, Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis ve davetliler hep birlikte açılış kurdelesi kestiler. Açılışın ardından anıtı inceleyen davetliler son olarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

YASİN SAĞERYASİN SAĞER