Kültür, sanat ve köklü tarihi mirasıyla Karadeniz'in simge şehri olan Trabzon, vizyoner bir sanat yatırımı hamlesiyle taçlanıyor. Trabzon Sanatevi tarafından düzenlenen ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal destek sağladığı 16. Uluslararası Sanat Günleri, görkemli bir açılış programıyla start aldı. Kentte adeta bir kültür şöleni estiren organizasyonun açılış oturumunda konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, sanat camiasında heyecan yaratan dev bir müjdeyi ilk kez kamuoyuyla paylaştı.
Açılış törenine Başkan Ahmet Metin Genç’in yanı sıra Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, KKTC Trabzon Başkonsolosu Fatma Demirel, Trabzon Sanatevi Başkanı Mehmet Kuvvet, yerli ve yabancı sanatçılar ile çok sayıda Trabzonlu sanatsever katılım sağladı. 23 Haziran'a kadar sürecek olan ve KKTC, İran, İngiltere ile Afganistan'dan gelen uluslararası sanatçıları buluşturan program; sergiler, söyleşiler, tiyatro gösterileri ve konserlerle kente dinamizm katacak.
"Desteği Bir Lütuf Değil, Asli Bir Görev Bildik" Trabzon'un uluslararası arenadaki prestijini artıracak organizasyonlara ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını belirten Başkan Ahmet Metin Genç, sanatsal faaliyetlerin kentin adeta "alametifarikası" olduğunu vurguladı. 16 yıllık serüvenin 12'sinde aktif olarak yer aldığını hatırlatan Başkan Genç, "Burada sadece uluslararası bir etkinlik yapılmıyor; sanatın evrensel ve ortak diliyle dünya kültürleri bir araya geliyor. Trabzon, metrekaresine en fazla ressam düşen, sanat yönü son derece güçlü bir şehirdir. Yerel yönetimler olarak bu güce destek olmayı bir lütuf değil, asli bir vazife kabul ediyoruz" diye konuştu.
Haluk Ongan Sahnesi Alanına Dev Sanat Kompleksi: Fikir Yarışması Başladı Trabzon'un yetiştirdiği Ertem Eğilmez, Erol Günaydın, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nazan Bekiroğlu ve Hüseyin Avni Danyal gibi dev isimleri anarak kentin kültürel hafızasına dikkat çeken Başkan Genç, fiziki altyapıyı taçlandıracak dev projeyi şu sözlerle duyurdu:
“Sanatevimizin önceki dönem başkanı Adnan Taç'ı şükranla anıyorum; kendisi her fırsatta kültür sanat merkezlerinin sayısının artması gerektiğini savunuyordu. Biz de bu vizyonu misyon edindik. Şu anda Haluk Ongan Sahnesi olarak bildiğimiz tiyatromuzun bulunduğu alanın devrini Büyükşehir Belediyesi olarak resmen aldık.
Bu kıymetli lokasyon için projemizi bir fikir yarışması olarak başlattık. O alanda; içerisinde tiyatro, opera ve bale salonlarının yer alacağı, tüm disiplinlerin eş zamanlı icra edilebileceği modern bir kültür ve sanat gösteri merkezinin yakın zamanda temelini atmak istiyoruz. Ortahisar Belediye Başkanımıza da bu süreçteki yapıcı hassasiyeti ve katkıları nedeniyle teşekkürlerimi sunuyorum.”
Trabzon'da Yaz Mevsimi Dolu Dolu Geçiyor Konuşmasında ahirete irtihal eden Volkan Konak, Abit Güner, Mustafa Ayaz, Neriman Calap ve Nihat Genç gibi kentin simge sanatçı ve aydınlarını vefa vurgusuyla rahmetle yâd eden Başkan Ahmet Metin Genç, Trabzon’da yaz döneminin sanatsal coşkuyla süreceğini belirtti. Temmuz ayının 10-12 tarihleri arasında uluslararası nitelikte bir Horon Festivali düzenleyeceklerini müjdeleyen Başkan Genç, Ağustos ayında gerçekleştirilecek fetih kutlamalarıyla birlikte Trabzon halkını dolu dolu bir yaz programının beklediğini ifade etti.


















