KÜTAHYA - Toplumda güvenli sürüş bilincini artırmak ve trafik kazalarındaki can kayıplarının önüne geçmek amacıyla Kütahya’da çok anlamlı ve çarpıcı bir farkındalık etkinliğine imza atıldı. Şanlı Jandarma Teşkilatı’nın 187’nci kuruluş yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde, Trafik Jandarması ekipleri tarafından Kütahya Belediyesi hizmet binası önünde özel bir simülasyon alanı kuruldu.
Belediye personelinin yanı sıra meydandan geçen yüzlerce vatandaşın katıldığı etkinlik, emniyet kemeri takmamanın doğuracağı acı sonuçları gerçeğe en yakın haliyle gözler önüne serdi.
Takla ve Çarpışma Simülatörleriyle Gerçekçi Deneyim
Sıfır hata ile organize edilen ve trafik kurallarına uymanın hayati önemini uygulamalı olarak gösteren etkinlikte iki temel mekanizma kullanıldı:
-
360 Derece Takla Simülatörü: Vatandaşlar, ters dönen bir aracın içinde emniyet kemerinin vücudu nasıl sabit tuttuğunu ve ani savrulmaları nasıl engellediğini yaşayarak gördü.
-
Çarpışma Simülatörü: Çok düşük hızlarda meydana gelen çarpışmalarda bile oluşan ani kinetik enerjinin ve darbe hissinin emniyet kemeri sayesinde nasıl absorbe edildiği (emildiği) uygulamalı olarak anlatıldı.
Uzman Trafik Jandarması ekipleri, hız sınırlarına uymanın ve araca biner binmez emniyet kemeri mandalını kilitlemenin lüks değil, bir yaşam zorunluluğu olduğunu teknik verilerle katılımcılara aktardı.
Başkan Kahveci: “Bu Tür Farkındalık Çalışmaları Hayat Kurtarır”
Simülasyon alanını ziyaret ederek vatandaşların heyecanına ortak olan ve jandarma ekipleriyle sohbet eden Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, etkinliğin ardından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Toplumumuzda trafik güvenliği bilincinin en üst seviyeye çıkarılmasına yönelik gerçekleştirilen bu tür uygulamalı farkındalık çalışmaları kelimenin tam anlamıyla hayat kurtarır. Sadece tabelalarla veya broşürlerle değil, kazanın dehşetini bu simülatörlerle bizzat deneyimlemek, kurallara bağlılığı çok daha güçlü kılıyor. Emniyet kemeri, en kısa mesafede ve en düşük hızda dahi bizim hayata tutunma bağımızdır. Jandarma Teşkilatımızın 187’nci kuruluş yıl dönümünü bir kez daha yürekten kutluyor, bu kıymetli ve başarılı organizasyonda emeği geçen tüm jandarma mensuplarımıza Kütahya halkı adına canıgönülden teşekkür ediyorum.”


















