BELEDİYE HABERLERİ

TBB Deprem Sonrası İmar ve Kentsel Dönüşüm İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi

TBB Deprem Sonrası İmar ve Kentsel Dönüşüm İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından düzenlenen “Deprem Sonrası İmar ve Kentsel Dönüşüm İstişare Toplantısı" 7 Mart’ta TBB hizmet binasında gerçekleştirildi.

Gün boyu süren toplantı, büyükşehir belediyelerinde görev yapan imar ve şehircilik ile kentsel dönüşüm daire başkanlarının katılımıyla yapıldı. Toplantı çerçevesinde 6 Şubat tarihli deprem sonrası yapılan çalışmalar, 3194 sayılı İmar Kanunu ve Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve Kanunun Uygulama Yönetmeliğindeki sorun tespiti ve çözüm önerileri ile kentsel dönüşüm alanında iyi uygulama örnekleri, tecrübe paylaşımı ve finansman önerileri ele alındı.

Konuşmasına depremle ilgili üzüntüsünü dile getirerek başlayan Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Şükrü Karatepe, “Hepimiz cümleten kederliyiz. Türkiye kederli. ‘Ateş düştüğü yeri yakar’ derler büyüklerimiz. Deprem bölgesinden gelen kardeşlerimizin, arkadaşlarımızın acısı daha derin. Bir bütün halinde oradaki kardeşlerinin acısını hissettik. Az, çok elinde ne varsa oraya katkıda bulunmak için tüm Türkiye yarışta oldu. Varlıklı, fakir, küçük ilçe, belde fark etmeksizin bütün belediyelerimiz de gönlünü ve kardeşliğini açarak oraya yardım için yarıştılar. Yaralar sarılıyor, hayat devam ediyor. Zorunlu olarak hayat devam ediyor ve bundan sonra da hizmet ettiğiniz beldenin insanları sizden hizmet bekliyorlar. Bu da yönetici olmanın bir tarafıdır.” diye konuştu.

Toplantıda “Şehirlerde Risk Önleyici Afet Yönetim Modeli” başlıklı sunumuyla yer alan TBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, TBB tarafından düzenlenmesi planlanan değerlendirme toplantıları hakkında bilgiler aktardı. Bu toplantının akabinde gelecek hafta büyükşehir belediyelerinin çevre daire başkanları ile atıkla ilgili olan yöneticilerinin davet edileceğini belirten Baraçlı, daha sonra ise itfaiye daire başkanları ve arama-kurtarma ekipleriyle toplantılar yapılacağını kaydetti.

Konuşmasında TBB’nin afet sürecindeki faaliyetlerine değinen Baraçlı, “6 Şubat’ın sabahından itibaren depremle ilgili çalışmalarımızı hızlı bir şekilde gerçekleştirdik. Bir kriz ekibi oluşturduk ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında (AFAD) hala arkadaşlarımız görevli. O çerçevede çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmaları devam ettirirken bölgeye hem insani yardım hem de yiyecek ve giyecek yardımlarında bulunduk. Onun ötesinde sürekli bir araç desteğimiz var. Tüm belediyelerimizle koordinasyon içerisinde çalışmalarımızı yürüttük.” dedi.  Baraçlı daha sonra, afet bölgesine yapılan destekleri aktarması için TBB Genel Sekreter Yardımcısı Halil İbrahim Azak’a ve depremle ilgili uluslararası boyuttaki çalışmaları anlatması için ise sözü TBB Genel Sekreter Yardımcısı Kayhan Özüm’e bıraktı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ramazan Özcan Yıldırım ise 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası tüm Türkiye’nin kenetlenerek yaraları hep birlikte sarıldığını belirterek “Hepimiz sahadaydık. Tüm belediyeler orada eşleşti. Yeniden ayaklanmak için herkes canla başla yardıma koştu. Sadece belediyeler değil Devletimiz oradaydı. Sivil toplum kuruluşları oradaydı. Vatandaşımız evinde ne varsa oraya gönderdi. TBB olarak biz de sahadaydık. AFAD ile 7/24 mesailerimiz oldu. O bölgedeki eksikleri gidermek için canla başla çalıştık. Bundan sonraki süreçte de yeniden şehirlerimizi nasıl imar edilecek, nasıl planlanacak sizlerle birlikte istişare edelim istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Oturumlarda tüm katılımcılar söz alarak uygulama alanında İmar Kanunu ve Afet Kanunu hakkındaki yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdiler.

YASİN SAĞERYASİN SAĞER